Historie

In 1990 zoekt Fré Buijze uit Kamperland een nieuwe hobby: Zijn vrouw adviseert hem een brouwcursus te volgen omdat hij altijd vol lof is over het speciaal bier uit de abdij.

Hij wordt lid van het Walchers Brouwers gilde en leert van Jan Montenarie en van Jan van Schaijk om bier te brouwen. Het duurt tot 1998 tot hij een voldoende ontwikkelde abdijbier kan produceren met een fruitige afdronk en een mooie roomzachte schuimkraag. Hij noemt zijn hobbybrouwerij dan Huisbrouwerij de Peelander, waarvoor hij de toestemming krijgt om herkenbare delen van het oude wapen van de gemeente Wissenkerke te gebruiken en deze aanvult met de uiterlijke tekenen van Abdijbier namelijk de Bisschopsmijter en Bisschopsstaf.

Als pas gekozen en benoemd raadslid krijgt hij van B&W van de nieuwe gemeente Noord-Beveland toestemming om tijdens de beediging in de raadszaal, zijn eigen bier dat hij als huisbrouwerij de Peelander had gemaakt, te schenken voor de aanwezigen na de spannende maanden voor de verkiezing. En zie daar: Het 'coalitiebier' van Fré Buijze was geboren!

De daaropvolgende jaren zijn zeer intensief gebruikt om de Stichting en de daaruit voortvloeiende bierbrouwerij Emelisse op te zetten. Echter de Brouwmeester ging  na enkele jaren verder met Huisbrouwerij de Peelander waar alles is begonnen.

Spennekot Streekproducten heeft in 2009 de brouwerij overgenomen en is inmiddels al zes jaar eigenaar van, zoals het nu genoemd wordt Peelander Bieren. De nieuwe brouwmeester maakt nog steeds gebruik van de oude recepten maar heeft intussen ook een aantal eigen bieren geintroduceerd.